Moussaka

Idag gjorde jag moussaka till middag ala lchf. Riktigt fet och god. Jag märker så himla tydligt när jag äter bra fet mat istället för kolhydratrik mat. Jag stoppar mycket, mycket längre på fet mat. Har en mättnads känsla som räcker många fler timmar än annars. Inte direkt svår att göra den här heller. Mycket likt lasagne, fast utan pasta.

 

Airams moussaka

Ingredienser: 
2 auberginer, ca 500gr
olja
400 gram färs, gärna 50/50
1 gul lök
2-4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
oregano, salt och vitpeppar
smör till stekning
1 dl grädde plus eventuellt 1/2 dl vatten

Oststanning
2 ägg
1 dl majonnäs
2-3 dl riven fet ost, gärna blandad med smak 

Gör så här 
Tillagas på spis och i ugn i 225 grader

I många recept uppmanas vi att salta ur aubergine innan anrättning. Sådan överkurs hoppar vi över i de airamska recepten. Slutresultatet blir detsamma.

Hacka löken fint och låt svettas i smöret. Tillsätt färsen och bryn. Blanda ner tomatpurén och låt även den bryna med ett litet slag för att minimera risken med frän tomatsmak. Krydda och slå på grädde. Låt puttra till en kort köttfärsröra. Späd eventuellt med vatten om verkar bli för torrt.

Skiva auberginen och bryn i en aning olja på båda sidor. Lägg aubergineskivorna omlott i ugnfast form. Täck och fördela med köttfärsröran. Visap upp äggen och bland med majonnäs och ost. Slå oststanningen på toppen gratinera till vackert gyllenbrun färg. 


Jag gjorde även min egen majonäs så att jag slipper alla dessa tillsattser som inte alls är något bra. Nu vet jag vad som är i det jag äter! Jag hämtade inspiration från primalisten.com.

Ingredienser
Ger ca 7 dl

  • 0,5 l olivolja, extra mild
  • 4 ägg
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 4 tsk senapspulver
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Ta fram äggen i god tid så de hinner få rumstemperatur.
  2. Knäck ner ett par ägg i mixerkannan, och häll ner vinäger (kom ihåg, halva mängden). Du kan använda annan vinäger om du vill, eller citronjuice.
  3. I med salt, vitpeppar och senapspulver. Använd dijonsenap om du hellre vill det. Du kan reglera smaken med kryddorna. Själv gillar jag att det smakar lite mer senap.
  4. Kör mixern så att allt blandas.
  5. Dags för en tålamodsprövning. Ta bort den lilla korken på mixerkannan, starta mixern på medelhastighet, och börja hälla i olivoljan i en så tunn stråle som du bara kan. Det här kommer ta flera minuter, så pausa gärna emellanåt för att låta mixern vila. Ju mer olivolja du har i, desto tjockare blir majonäsen. Jag brukar ha i ungefär halva flaskan innan jag börjar om från början igen.

Majonäsen kan du förstås äta som den är, eller blanda med diverse kryddor, färska som torkade, och experimentera fram olika såser.

 

Jag gjorde en halv sats för att testa först. Den blev helt okej och jag ska göra detta flera gånger. Smaken styr man mycket med senapen kände jag. Först hade jag för lite senap så då smakade det mera olivolja. Än fast jag hade en mildare olivolja så tog den över smaken. Mera senap var knepet! Nu har jag en grund som jag kan göra massor med olika såser till och det bästa med det, den är fet, god och bra mat!

One thought on “Moussaka

  1. caroline skriver:

    ska nog ge mig på att prova både moussaka och majonäsen :)

Kommentera