Sömnbrist

Nu på slutet har jag varit hemma väldigt ofta från jobbet. Orsaken är att jag inte har kunnat sova på natten.
I bästa fall har jag lyckats få ihop 1-1.5 timmes sömn under hela natten och ligger jag redan på gränsen innan och får en sådan natt så får jag en total krasch. Kroppen funkar inte.

Jag ligger på gränsen hela tiden till kollaps och har konstant sömnbrist. “Ja men det är väl bara att du går och lägger dig tidigare då!” Det får man höra ofta. JA MEN DET ÄR INTE NÄR JAG GÅR OCH LÄGGER MIG SOM SPELAR ROLL! DET ÄR OM JAG ENS KAN SOVA ELLER INTE!

Folk som inte har upplevt det själv fattar inte hur extremt jobbigt det kan vara. Både fysiskt som psykiskt. Det tar extremt på krafterna, orken och motivationen till allt kan jag säga.

En vanlig vardag ser ut så här för mig
Vaknar 04.45 av väckaren
Bussen till NUS (Norrlands Universitetssjukhus) går 05.13. Kommer fram till NUS 05.18
Tåget mot Husum går 05.42
Kommer till Husum 06.25 (om tåget går som det ska)
Stämplar in på jobbet ca 06.35.

Jobbar till 16.00
Tåget hem går 16.33
Kommer hem efter tåg och buss 17.45.

Då ska jag hinna äta direkt (Tack Frida för att du är underbar och har färdig mat typ varenda dag!)
Iväg och träna och kommer hem ca 20.30.

För att jag ska få mina 8 timmars sömn bör jag lägga mig och SOMNA 20.45. Säg mig hur många som gör det?! Ingen.

Jag ska alltså hinna hem, duscha, fixa frukost till nästa dag, packa väskan och förbereda allt annat på 15min och sen ska jag ha somnat också. Funkar inte.

I bästa fall kommer jag i säng 21.30, uppe i varv efter att ha fixat allt. Läser bok 45-60min för att varva ned och ja, där försvann många viktiga timmar.

Stressen kommer för att man inte kan somna, vrider, vänder på sig. Måste somna. Blir väldigt mycket bättre av det att känna den inre stressen. Och vips så har klockan tickat iväg fram mot 01.00 och jag ska alltså kliva upp om mindre än 4 timmar.

Kroppen är totalt utmattad för att tidigare i veckan och förra veckan har jag också sovit dåligt. Tänkt dig det absolut tröttaste du någonsin varit! Både fysiskt och psykiskt! Sen plussar du på att du inte kan somna än hur trött och utpumpad du än är. Det är hemskt kan jag säga!

Klockan tickar och när den väl ringar för väckning 04.45 så har jag, om jag har haft tur, sovit 1-1.5 timme. 10 min här, 10 min där. Ibland kanske till och med 12min här och 13 där.tumblr_n6jsfmKmqz1tvy76eo1_500

När man ligger där i sängen och man känner sig så värdelös och skickar ett sms till chefen. “Jag kommer inte till jobbet idag, igen. Inte kunnat sova”. Man känner sig ju som ett skämt för att det händer titt som tätt nu. Trovärdigheten känns ju inte så hög heller. Sen kommer man på jobbet dagen efter och få höra lite spontana kommentarer från arbetskollegorna. “Har migränen gått över nu, igen?”, “Hemma nu igen?”.

Nä jag hade inte migrän, jag kunde inte somna för att jag lider av sömnbrist och migrän är en biverkning för att jag inte har sovit under hela natten! FATTA! De är ju lätt att säga att man har haft migrän eller ont i huvudet när egentligen orsaken är extrem sömnbrist. Men folk fattar inte. De som inte har upplevt det har ingen aning om hur det är. Så ibland vill man bara (japp jag är rätt så lättretad med kort stubin när man inte sover så bra under lång tid) säga åt dom att hålla käften och sköta sitt. Men de kan man inte göra så man klistrar på ett leende och säger, ja, migränen har gått över nu…..

Sömnbristen går att hantera, till en viss gräns. Men kommer jag under den gränsen är det som att kroppen säger ifrån med att inte kunna slappna av alls för att sedan känns totalt färdig dagen efter. Tänk dig att vara extremt bakis. Ungefär så känns det. Bara det att jag inte har druckit en droppe alkohol på väldigt länge.

Oj vad jag har babblat nu. Jag hade en tanke om detta inlägg innan, men jag vet inte om jag har kommit dit jag vill med det. Jag har alla fall fått rensat huvudet en del.

One thought on “Sömnbrist

  1. Staffan norenius skriver:

    Bra att du rensat huvudet Jens. Det kan vara svår att hitta rätt grej för sig själv och komma på hur man funkar . jag vet hur det kan va

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.